Wijnkaraffen 

Wijnkaraffen en decanteerkaraffen

 
Een wijnkaraf is niet alleen een mooi, maar ook een nuttig wijngeschenk. Een mooi en noodzakelijk accessoire voor de echte wijndrinker is de decanteer karaf. Deze wijnkaraf staat niet alleen mooi op tafel, maar is ook belangrijk voor de smaak van de wijn. Wijngeschenken.be heeft een mooie selectie aan de...

Wijnkaraffen en decanteerkaraffen

 
Een wijnkaraf is niet alleen een mooi, maar ook een nuttig wijngeschenk. Een mooi en noodzakelijk accessoire voor de echte wijndrinker is de decanteer karaf. Deze wijnkaraf staat niet alleen mooi op tafel, maar is ook belangrijk voor de smaak van de wijn. Wijngeschenken.be heeft een mooie selectie aan decanteer karaffen en we leggen u de werking hiervan graag uit. Wijn wordt om twee redenen gedecanteerd. Ten eerste om de wijn te laten ademen. Omdat de wijn aan de lucht blootgesteld wordt, komen alle geuren en smaken vrij. Vooral jonge, rode wijn heeft daar veel baat bij. De tannine in rode wijn wordt zachter door de blootstelling aan de lucht en de wijn zal een minder harde smaak hebben.
Daarnaast ontstaat er door de jaren onderin de wijn een bezinksel. Dit heet “droesem”. Droesem ontstaat na ongeveer 8 jaar en is bitter. Het zorgt er ook voor dat de wijn niet meer mooi helder is. In een decanteerkaraf kan de droesem neerslaan.
Dus zowel jonge als oudere rode wijn smaakt beter als je ze eerst in een decanteer karaf giet. Bij oude wijn – die je meestal liggend moet bewaren – is het belangrijk om de fles twee of drie dagen voor je hem wil drinken al rechtop te zetten. Zo kan het bezinksel naar de bodem zakken. Dan moet je zorgen dat je wijnkaraf goed schoon is. Als je aanslag op je wijnkaraf hebt door eerder gebruik, kan je dit verwijderen door je karaf af te wassen met lauwwarm water en een tablet Steradent. Met oudere wijn is het het beste om zo’n 10 tot 15 minuten voor het serveren te gaan decanteren. Hiervoor heeft u een kaars nodig om goed in de fles te kunnen kijken. Het makkelijkste is als u de kaars op tafel zet, de fles in de ene hand houdt en de karaf in de andere hand. Ontkurk de fles voorzichtig. De fles houdt u schuin, met de hals boven de kaars. Schenk de wijn langzaam over in de karaf en kijk door de hals van de fles naar de kaars. Zo kan u goed zien wanneer u moet stoppen: op het moment dat de droesem mee dreigt te komen.
Bij jonge wijn hoeft u geen kaars te gebruiken, maar kan u wel het beste een uur voor het serveren decanteren. Hoe sneller u schenkt, hoe meer lucht er bij de wijn komt, wat de smaak van de wijn alleen maar bevordert. Een fles die gedecanteerd is, is beperkt houdbaar. De wijn reageert met de zuurstof in de lucht en door deze oxidatie veroudert de wijn en gaat de smaak achteruit. Oudere wijn is vaak al sterk geoxideerd en kan bij aanraking met zuurstof razendsnel zijn smaak verliezen. Het beste is dus om oude wijn zo snel mogelijk op te drinken.
Bij wijngeschenken.be hebben we een aantal mooie sets met decanteerkaraffen en bijpassende wijnglazen.
Meer
Er zijn 2 producten.
0 Recensie(s)

Aktie ,luxe wijnkaraf met 6 glazen. B-keuze

€ 24,14
Op voorraad
0 Recensie(s)

2 glazen en een elegante decanteerkaraf in één wijngeschenk.

€ 30,19
Op voorraad
Toon 1 - 2 van 2 items